Nokian Raskaat Renkaat Oy – Toiminnanohjausjärjestelmällä parempaa käyttöastetta ja tyytyväisempiä asiakkaita

Lenio mukana mahdollistamassa Nokian Raskaiden Renkaiden tuotantotehokkuutta ja ajantasaista ohjausta

Erikoisrenkaiden edelläkävijä, Nokian Raskaat Renkaat, on luottanut Lenion asiantuntijoiden osaamiseen yli vuosikymmenen ajan. Tehokkaan seurannan ja resurssien hallintakalenterin ansiosta tuotannossa tiedetään aina, missä mennään sekä kuinka valmistautua tulevaan. Oikeat siirrot näkyvät niin tuloksessa kuin henkilöstön ja asiakkaiden tyytyväisyydessä.

Nokian Raskaat Renkaat Oy on korkealaatuisten erikoisrenkaiden valmistaja ja osa Nokian Renkaat Oyj -konsernia. Maailmalla yhtiö tunnetaan erityisesti CTL-metsäkonerenkaista, jossa globaali markkinaosuus on noin 60 prosenttia. Metsäkonerenkaiden ohella Nokian Raskaiden Renkaiden tuotteita ovat satama- ja kaivosrenkaat sekä maatalous- ja työkoneiden erikoisrenkaat sekä kuorma-autojen ja bussien renkaat ja pinnoitteet.

– Lenion ansiosta olemme saaneet selkeän näkymän tuotantoon. Ymmärrämme, miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa sekä tiedostamme, mitä oikeasti tapahtuu. Olemme myös saaneet todeta, että olettamukset pitävät harvoin paikkansa, kertoo tehdaspäällikkö Pasi Antinmaa.

Resurssien hallinnalla yli 10 prosenttia lisää käyttöastetta

Leniolla teknologia- ja tuotevastaavana työskentelevän Jyrki Saarion ja Nokian Raskaiden Renkaiden yhteistyö alkoi vuonna 2006 tuotannon raportointijärjestelmän toteutuksella.

– Raportointijärjestelmän ansiosta havaitsemme virhetilanteet, reagoimme niihin tehokkaasti sekä ymmärrämme häiriöiden syyt. Järjestelmä on edelleen käytössä, ja sitä on laajennettu vuosien varrrella moneen kertaan. Pasi mainitsee.
Yhteistyön seuraava askel oli sähköinen työmääräilmoitus, jonka tuottamaa tietoa hyödynnetään esimerkiksi palkanlaskennassa ja tulosten mittaamisessa. Mutta tämä oli vasta alkua.

– Merkittävin yhteistyömme hedelmä on vuonna 2016 käyttöönotettu resurssien hallintakalenteri. Sen ansiosta pystymme toteuttamaan tehokkaimman mahdollisen työnkulun niin tuotannon koneiden, työnvuoroohjauksen, huoltojen kuin poikkeustilanteiden osalta. Koska hallintakalenteri on yhdistetty tuotannonsuunnittelujärjestelmään, miehitämme koneet oikein niin osaamisen kuin työn vaihtelevuuden perusteella, sekä pystymme valmistautumaan esimerkiksi yllättäviin poissaoloihin ja käyttökatkosten seurauksiin parhaalla mahdollisella tavalla. Järjestelmän ansiosta käyttöasteemme on noussut yli 10 prosenttia, ja samalla olemme lisänneet asiakastyytyväisyyttä parantamalla merkittävästi jo entisestään hyviä toimitusaikaennusteita, henkilöstön tyytyväisyydestä puhumattakaan, Pasi jatkaa.

Sujuvaa kumppanuutta

– Lenion kanssa toimiminen on mutkatonta. Myyjien sijaan kanssamme asioivat kehitystyötä tekevät henkilöt, joten tiedän, että asiat ovat hallinnassa ja etenevät suunnitellusti. Leniolta olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme tilanneet, nopeasti ja ajallaan. Vuosien varrella olen ollut mukana kymmenissä IT-projekteissa ja nähnyt monenlaista. Kokemukseni perusteella Lenio on kautta aikojen toinen ja omalla osaamisalueellaan ainoa yritys, jota voin vilpittömästi suositella, Pasi toteaa.

Tulevaisuudessa järjestelmiin tullaan lisäämään entistäkin enemmän älyä ja automaatiota, joten yhteistyön seuraavat luvut tulevat olemaan toinen toistaan jännittävämpiä.


Nokian Raskaat Renkaat Oy

 • Korkealaatuisten erikoisrenkaiden valmistaja, osa Nokian Renkaat Oyj -konsernia
 • Metsäkonerenkaissa 60 prosentin maailmanmarkkinaosuus
 • Tuotanto 24-7-338
 • Liikevaihto 2021 noin 145,6 m€
 • Työntekijöitä noin 250
 • Pääkonttori Nokialla
 • Myyntikonttoreita ympäri maailmaa

Asiakashyödyt

 • Lisää ymmärrystä ja valmiutta.
  Kokonaisvaltainen näkymä tuotantoon.
 • Merkittävästi lisää tehokkuutta.
  Tuotannon käyttöaste kasvoi 10 %.
 • Tiedolla johtaminen kehittyy.
  Oikeita päätöksiä, ajan tasalla ja askeleen edellä.
 • Henkilöstön tyytyväisyys kasvaa.
  Osaamisen tunnistaminen, työn vaihtelevuus.
 • Varmuutta toimitusaikoihin.
  Lisää asiakastyytyväisyyttä.
Takaisin ylös